dimecres, 20 d’abril del 2016

Lucía Álvarez
BIBLIOTECA D'ALEXANDRIA

La ciutat d'Alexandria va ser fundada entre el 332 i el 331 aC per Alexandre el Gran . Va esdevenir durant l'antiguitat el primer port d'Egipte. Fou en el seu moment un dels grans centres culturals de la Mediterrània. Sens dubte la seva enorme biblioteca era un dels principis fonamentals de la seva fama.
 Va fer construir un museu, que allotjava una universitat, una acadèmia i la biblioteca (amb 700. 000 volums estimats). Tot seguit demanà de cadascun dels països coneguts que li trametessin obres de tota classe d'autors, que feia traduir al grec. Com que la ciutat era un port, demanà també a tots els vaixells que hi feien escala que permetessin que els llibres que duien a bord fossin copiats i traduïts. La còpia es retornava al vaixell i l'original es guardava a la biblioteca.
La traducció al grec de totes aquestes obres va ser una feina colossal que mobilitzà la major part dels intel·lectuals i savis de cada país. Calia que aquests homes dominessin perfectament la seva llengua pròpia i també el grec.
El 47 aC, les tropes de Juli Cèsar incendien la flota d'Alexandria. El foc s'hauria propagat al moll i hauria destruït una part de la biblioteca. El 292, un edicte de Dioclecià mana la destrucció dels llibres d'alquímia . Reconstruïda, la biblioteca va tornar a ser destruïda el 391, i també el 642 i el 645, per l'emir Amr Ibn al-As, esperit religiós ple de rigor, que considerava que si els llibres estaven d'acord amb l'Alcorà eren superflus, i que si el contradeien, eren perniciosos. Tanmateix, aquesta història és posada en dubte i s'atribueix a la propaganda antiislàmica. Sigui com sigui, el contingut de la biblioteca desaparegué en aquella època.

VOCABULARI:

Dioclecià : fou emperador romà des del 20 de novembre del 284 fins al primer de maig del 305.
Alcorà : és el llibre sagrat de l'islam. Per als musulmans, aquest llibre conté la paraula de Déu (Al·là).
Alquímica: L'alquímia era una doctrina i un estudi especulatiu  que pretenia explicar com una substància es podia transformar en una altra, en un temps en què encara no existien les disciplines empíriques de la química i de la física.
Amr Ibn al-As : va ser un conqueridor àrab d'Egipte .

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada